Potaknite sporo jedenje i izbjegnite agresiju vezanu uz hranu

Mnogi psi jedu prebrzo s rizikom od ozbiljnih zdravstvenih problema, ali također ozbiljan problem može biti agresija vezana uz hranu. Često, čuvanje hrane kao resursa dovodi i do agresije oko poslastica, pa čak i igračaka.

Zdravstveni problemi:

Prebrzo jedenje može dovesti do toga da previše zraka uđe u želudac zajedno s hranom. Ako je pas aktivan nakon što pojede hranu, to bi moglo prouzročiti torziju želuca (= uvrtanje želuca). Ovo je ozbiljan problem jer se neki vitalni organi isključuju i morate hitno otići veterinaru kako biste spasili svog psa. U većini slučajeva mora se napraviti ozbiljna operacija kako bi se povratio trbuh. To se uglavnom odnosi na pse srednje i velike veličine.

Prebrzo jedenje često započinje već s malim štencima. Štenci koji svi zajedno jedu hranu iz jedne posude jedu prebrzo, jer u protivnom neće dobiti dovoljno hrane. Srećom, sve više uzgajivača nudi svakom pojedinačnom štenetu vlastitu zdjelicu za hranjenje, što rezultira dovoljnim odmorom između zalogaja, a mlado štene uči jesti ne prebrzo.

Agresija vezana uz hranu:

Još jedna prijetnja oko hrane mogla bi biti čuvanje hrane, poslastica, pa čak i igračaka. Ovo također često započinje već s malim štencima. Jedenje iz jedne posude s hranom znači da hranu morate obraniti da biste je mogli dobiti dovoljno. To onda može rezultirati i čuvanjem poslastica ili igračaka kad odrastu. To se naravno može razviti i kod starijih pasa ako su doživjeli da im netko često uzima hranu, poslastice ili igračke.

Što možete učiniti da usporite hranjenje i izbjegnete agresiju vezanu uz hranu:

Jelo u mirnom okruženju najvažnije je oko hranjenja kako biste izbjegli stres. Što bi moglo pomoći u stvaranju “mirnog okruženja” i drugi savjeti:

•           Dajte svakom psu vlastitu posudu s hranom / igračkom za poslastice i dajte mu dovoljno mjesta za jelo bez ikog u blizini.

•       Zdjelu za hranjenje ne postavljajte blizu vrata ili prolaza u kući. Ovo isto vrijedi za davanje poslastica ili igračke. Ako netko hoda u blizini posude za hranjenje, to bi psu moglo dati osjećaj da treba brže jesti, inače bi mu netko mogao oduzeti hranu. Ovo je stresno i rezultira brzim jedenjem.

•            Držite djecu dalje od posude s hranom ili poslastica.

•            Ne uzimajte hranu psima dok jedu. Psi smiju braniti svoju hranu. To je osnovna životna potreba. I vi bi se također naljutili da vam netko oduzme odrezak bez traženja dopuštenja.

•            Izbjegavajte brzo jedenje dajući svom psu Rumbl (ili Toppl). Pas mora poraditi na tome da izvadi male porcije hrane, a za to će mu trebati vremena i izbjeći će ulazak zraka u želudac. Osim toga, mentalno će stimulirati i mozak pasa.

•            Dajte svom psu barem 1 ili 2 sata odmora nakon što pojede kako bi probavio hranu.

Rumbl je savršena igračka za usporavanje prehrane, ali također pomaže i mentalnoj stimulaciji pasa. To ih čini umornijima, a ujedno će im pomoći i da se odmore nakon jela. Rumbl je dovoljno velik da stane dovoljno hrane po obroku. 1 igračka s 2 funkcije: Igračka za sporo hranjenje i stimuliranje mozga.

Blog je za West Paw napisala Rita Viel, trenerica i bihevioristica za pse

Više o Rumblu saznajte ovdje.