Igračke za pse: Sigurnost na prvom mjestu

Igračke za pse ne bi trebale biti luksuz jer su našim četveronožnim prijateljima one potrebne za stimulaciju, trening, ali i zabavu. Osim što igračke za pse pomažu kada morate psa ostaviti samog kod kuće i učenju novih stvari, one čak mogu pomoći u sprečavanju da pas razvije određeno problematično ponašanje.

Pri odabiru igračke za psa potrebno je voditi računa o nekoliko stvari, a koje ćemo pojasniti u nastavku.

Sigurnost igračke za pse je na prvom mjestu

Mnogi čimbenici doprinose sigurnosti ili opasnosti igračke za pse, a osim o materijalima od kojih je igračka napravljena, sigurnost igračke ovisi i o veličini vašeg psa. Dok za dječje igračke postoji jako puno istraživanja i pravila vezano uz njihovu proizvodnju i plasiranje na tržište, za igračke za pse imamo puno manje podataka.

No, testovi koje je provela neprofitna organizacija ConsumerAffairs pokazuju da različite igračke za pse sadrže toksične teške metale, uključujući kadmij, olovo i krom. Navedene su kemikalije uzročnici raka i neurološki otrovi, a oslobađaju se iz igračaka kad ih psi ližu i žvaču. Osim igračaka koje sadrže olovo i druge metale, problem su i igračke za pse izrađene od lateksa – materijala koji se ponekad preporučuje umjesto plastike, a koji može sadržavati ftalate i BPA koji uzrokuju poremećaj hormona. Nažalost, poremećaj lučenja hormona može dovesti do pojave različitih bolesti kod pasa.

Testiranje igračaka za pse je proveo i američki Ekološki centar te na internetskoj stranici objavio abecedni popis proizvoda, od kojih svaki sadrži rezultate ispitivanja za tvari poput klora, kroma, arsena, broma, kadmija, kositra, žive i olova. Njihovi testovi na igračkama pokazuju sljedeće:

  • 45% proizvoda je sadržavalo opasne toksine
  • 48% posto je sadržavalo olovo

Otprilike polovina proizvoda imala je razine olova veće od dozvoljenih standarda za dječje igračke. Dodatni problem je činjenica što ne postoje točni podaci o tome kolika količina određenih štetnih tvari može biti toksična za psa. Primjerice, ono što se pretpostavlja sigurnim za dijete koje ima 10 kilograma, može biti opasno za chihuahua od pola kilograma. Teško je provjeriti svaku igračku za pse, a regulacija njihove sigurnosti i stavljanja na tržište ne postoji. Stoga je naš savjet da svakako kupujete igračke od provjerenih proizvođača. Spomenut ćemo dva brenda za koja postoje izvori o testiranja igračaka i potvrde sigurnosti a to su West Paw i Kong. Izjavu o sigurnosti i materijalima koji se koriste u izradi West Paw igračaka možete pročitati ovdje. Za Kong igračke također se provode neovisna testiranja kako bi se dokazalo da su igračke za pse sigurne i netoksične.

Dakle, kad kupujete igračke provjerite što navodi proizvođač o materijalima od kojih je igračka napravljena. Minimum što bi trebao navesti da je igračka napravljena od netoksičnog materijala (kao kod Zee.dog) ili da je “food grade” (kao, recimo kod LickiMata). Ako nema podataka na deklaraciji, provjerite na njihovoj stranici na internetu ili pitajte prodavača. Vani je ova tema daleko aktualnija i svaki proizvođač će naglasiti da su igračke netoksične jer zna da mu to daje prednost.

Još jedna stvar koju treba uzeti u obzir je da igračka odgovara veličini vašeg psa. Igračke koje su premalene mogu se lako progutati ili zapeti u grlu vašeg psa. Izbjegavajte igračke koj imaju vrpce, žice ili druge dijelove koji se mogu otrgnuti, žvakati i gutati. Bacite igračke kada se počnu raspadati ili su razderane.

Kako odabrati igračke za štence

Kada birate igračku za štenca, važno je da uzmete u obzir i one koje će im omogućiti mentalnu stimulaciju. Takve igračke će im omogućiti da nauče neke stvari, naročito kada ih se ostavlja same doma. Odličan primjer je micanje Njuškavca nakon što je štene gotovo s njuškanjem. To ih uči da nema potrebe da svaku stvar unište. Isto tako, ako se štence uči da se sami zabavljaju s igračkama za punjenje dok su sami u nekoj prostoriji, puno lakše će ih se moći ostaviti same. Samim time štene vas više neće pratiti u stopu po cijeli dan, nego naučiti da može biti samo. Više o tome kako da se psi lakše nose da situacijom u kojoj ostaju sami, čitajte ovdje.

Osim za stimulaciju, igračke pomažu da se sa štencima bolje zbližimo i ujedno razumijemo jer oni najbolje uče kroz igru. U isto vrijeme, njihovi ljudi im moraju biti zabavni i zanimljivi jer će onda fokus biti na nama, a ne drugim stvarima. Dobro je imati neku dovoljno dugu igračku za psa, tako da naša ruka bude na jednom kraju i to dovoljno udaljena od njihovih zubića koji bi sve grizli. Možemo se igrati potezanja, ali ih i naučiti naredbu pusti.

S igrom i mentalnom stimulacijom ne treba pretjerivati jer je jako važno da štene dovoljno spava. Iako vrijeme igre ovisi o pasmini i karakteru psa, 15 minuta je sasvim dovoljno da se pas bavi s igračkom. Treba početi s jednostavnijim igračkama, a onda postupno otežavati. Jednostavniji i odličan za početak je ranije spomenuti Njuškavac jer se koristi za njuškanje koje im je prirodno od najranije dobi. Osim njega odlične igračke za štence su West Paw Toppl, Tux, Tizzi, zatim Lickimat Buddy, Soother, Playdate) i Kong Puppy (ovisno o pasmini i psu). Nekim psima s kratkom njuškom Kong može biti težak jer ne mogu izvući sve do kraja iz njega, a to kod nekih pasa može izazvati frustracije.

Za sve pse, a naročito štence je važno da je igračka od netoksičnih materijala, a kako bi je mogli žvakati. Pogotovo u fazi kad mijenjaju zubiće. Žvakanje potiče izlučivanje dopamina i to im smanjuje bol i svrbež. Idealan za to je West Paw Hurley. Može se staviti u hladnjak i rashladiti, što dodatno pomaže kod promjene zubića. Hurley je posebno zabavan jer odskače kad se baci, a i pluta na vodi.

Ako pas ne uništava plišane igračke mogu mu poslužiti kao “comfort buddy”. Ako uništava, nikad mu ne davati bez nadzora. 

I seniori imaju koristi od mentalne stimulacije, a ako se do sada niste bavili s njim na taj način kreće se jednako kao sa štenetom – od jednostavnih igračaka do kompliciranijih.

Po čemu su West Paw igračke posebne i čime ih puniti

Već smo u tekstu spomenuli brend igračaka West Paw jer su napravljene u skladu sa zahtjevima Uprave SAD-a za hranu i lijekove (FDA), što znači da otkinuti komadići koje pas eventualno proguta nemaju štetni učinak na zdravlje psa. I ono najvažnije ne sadrže lateks, BPA i ftalate i ima jednokratnu garanciju ako se uništi. Ako ste pročitali njihovu izjavu mogli ste vidjeti da navode još puno toga što ne sadrže, a što može biti jako štetno.

Ono zbog čega ih mi također volimo i rado preporučujemo je niz mogućnosti koje ove igračke nude za stimulaciju i zadovoljavanje potreba pasa.  Namijenjene su skrivanju poslastica, a odlična stvar je što postoji niz recepata i kombinacija hrane kojom se mogu napuniti različite igračke.

Za više savjeta pogledajte video Ane Odak – trening.pasa (klikni na link) napravljen u suradnji sa sve popularnijom ATOMskom ekipom.

A na našem webu možete vidjeti cijelu ponudu igračaka: https://ohana.hr/product-category/igracke/