I moj pas ide s nama na ljetovanje – što je dobro znati

Kada planirate godišnji odmor i putovanje, važno je zapitati se trebate li povesti psa sa sobom na more ili ga ostaviti kod kuće, odnosno nekome na čuvanje u slučaju da svi ukućani idu na put. Kod kuće je vašem psu ugodno, poznaje okolinu, ima sve svoje omiljene igračke, svoje mjesto za spavanje i dvorište ili livadu na kojima se može istrčati. No, ne znači da mu na ljetovanju s vama neće biti zabavno. Važno je samo da se dobro pripremite, odnosno uzmite u obzir da se ipak trebate dodatno informirati i organizirati. Ipak s vama putuje jedan poseban suputnik.

Sigurno i ugodno putovanje sa psom u autu

Ako odlučite povesti svog psa na ljetni odmor, prvo trebate sigurno stići na destinaciju. Uz pretpostavku da ćete putovati autom, važno je da imate ispravan klimatizacijski sustav, ali da hladan zrak ne puše direktno u vašeg najboljeg prijatelja. Kao što smo i sami uz pomoć pojasa osigurani u automobilu, trebali bi osigurati i psa. Psa možete smjesti u transporter, naravno samo ako je on naviknut na to. Transporter se može smjestiti na stražnje sjedalo i osigurati pojasom.

Ako imate karavan, terenac ili kombi, psa je najbolje smjestiti u prtljažniku koji je odgovarajućim rešetkama odvojen od ostatka vozila. Dodatna opcija je nabaviti poseban pojas za pse. On se pričvrsti za postojeći sustav sigurnosnih pojaseva i osigurava psu još uvijek relativno veliku mogućnost kretanja. Ono što je najbitnije da pas ne smeta vozača u vožnji, ali da je i njemu udobno. Način prijevoza psa u automobilu kod nas nije reguliran zakonom, no radi vaše i njegove sigurnosti trebate voditi računa o spomenutim stvarima.

Spremite puno vode kako biste omogućili psu da se može rashladiti. Ako je jako vruće, možete mu staviti podlogu za hlađenje na kojoj leži. Redovito se zaustavljajte na dužim putovanjima automobilom kako bi vaš četveronožni suputnik mogao ispružiti noge, rehidrirati se i obaviti nuždu. U autu svakako imajte njegovu omiljenu igračku, West paw za žvakanje ili punjenje, kako bi bio opušten tijekom cijelog putovanja. Isto tako, ako je ovo prvi put da ide na duže putovanje s automobilom bilo bi dobro da uzmete u obzir uzimanje lijekova protiv mučnine ili mu možete dati i poslasticu s CBD uljem koje će umiriti psa.

Boravak na pet friendly destinaciji

Provjerite je li vaš pas dobrodošao na vašem odredištu prije nego što stignete. Unajmljujete li smještaj, tražite informaciju je li psima dozvoljeno boraviti u svim prostorijama. Nije isto hoćete li biti u privatnom smještaju ili nekom hotelu. Hoteli imaju unaprijed određena pravila, koja su najčešće dostupna na njihovim web stranicama. Tamo ćete naći i informaciju je li potrebno platiti dodatnu naknadu ako će u sobi biti i vaš pas. Kod privatnog smještaja je manje-više stvar dogovora između iznajmljivača i gosta. Provjerite postoje li plaže na kojima je dopušteno kupanje za pse.    

Budite spremni na sve

Ovisno o mjestu vašem boravka ćete morati razmisliti i o opremi koju ćete ponijeti. Na put ćete sigurno ponijeti hranu za psa, zdjelu, ogrlicu ili oprsnicu, te lajnu. No, ako boravite u privatnom smještaju možete ponijeti i krevet za psa. Baš kao i ljudima, i psu treba mirno, tiho mjesto na kojem će se moći naspavati i probuditi odmoran. Ipak je i on na odmoru. Ako planirate kampirati, dobro je ponijeti podlogu za hlađenje jer nećete imati klima uređaj. Također, morate provjeriti smije li pas šetati kampom na povodcu ili bez njega.

Pošto je riječ o novoj lokaciji, kako za vas tako i za psa, trebat će vremena da se privikne na nju. Pas će sigurno imati potrebu njuškati travu, zemlju, provjeriti nove mirise kojih nema u njegovom stalnom okruženju. Možda će imati potrebu grickati travu ili bilje, naročito ako je riječ o drugačijoj vegetaciji u odnosu na onu u vašem mjestu stanovanja. Ovisno o mjestu na kojem ćete boraviti, treba uzeti u obzir godišnje doba i postojanje prijenosnika bolesti ili drugih opasnosti za vašeg psa. Ako niste dovoljno upućeni, o tome se raspitajte kod lokalnih stanovnika. Iako su godišnji odmor i ljetovanje prilika da se vi i vaš pas opustite i uživate u druženju, neplanirane situacije i nezgode se uvijek mogu dogoditi. Dakle, budite spremni na bilo što.

Dodatni savjeti

  • Pazite da pas ne pije slanu vodu jer će to stvoriti probavne smetnje, odnosno mekanu stolicu
  • Za ljetnih vrućina, svakako mu osigurajte dovoljno hlada i poslužite se West Paw igračkama za punjenje ili LickiMat podlogama u kojima im možete zamrznuti omiljene poslastice
  • Obavezno ponesite dokumentaciju (knjižicu, evidenciju o cijepljenju) vašeg psa na putovanje
  • Provjerite ima li u mjestu u kojem ćete boraviti veterinarska ordinacija. Ako nema, pokušajte saznati koja je vama najbliža.